Posiadam uprawnienia do wykonywania immunodiagnostyki nietolerancji pokarmowych Cambridge Diagnostics oraz przygotowywaniu diet eliminacyjnych.

Nietolerancja pokarmowa to niewłaściwa rekcja organizmu na składniki zawarte w żywności.

Objawy bywają oddalone w czasie, pojawiają się po kilku dniach od czasu spożycia nietolerowanego składnika.

U większości osób, po zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej na dany składnik pożywienia i wyeliminowaniu go z diety, objawy ustępują.

TEST FOOD DETECTIVE

Food Detective jest testem wykrywającym alergie pokarmowe IgG zależne na 59 alergenów występujących w żywności.

Test wykorzystuje wysokoczułą i swoistą metodę ELISA, powszechnie stosowaną w medycynie i nauce już od lat 70. Pozwala ona na oznaczenie nadmiernej ilości charakterystycznych przeciwciał wytwarzanych wobec konkretnych białek pokarmowych we krwi pacjenta.

Standardem jest oznaczanie przeciwciał IgE dla alergii natychmiastowej lub IgG dla alergii opóźnionej.

Metoda zapewnia powtarzalność wyników, zgodnie z dobrą praktyką diagnostyczną.

Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągami z białek występujących w pokarmach. Po pobraniu niewielkiej próbki krwi z opuszka palca i rozpuszczeniu jej w roztworze trzeba ją wylać na tackę. W kolejnych etapach badania, używając odpowiednich odczynników, identyfikujemy obecność przeciwciał pokarmowych w miejscach, gdzie na tacce pojawiły się niebieskie plamy. Porównanie z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli nam dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujesz.

Wyniki w badaniu Food Detective pojawiają się po zaledwie 40 minutach.

TESTOWANE POKARMY:

Zboża:

kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i strączki:

migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa:

wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza:

mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

Warzywa:

brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce:

jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne:

jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże