Truskawki – czy jest ktoś kto ich nie lubi? Ja przynajmniej nikogo takiego nie znam. Sezon na truskawki trwa, więc trzeba z nich korzystać. Postanowiłam spróbować swoich kulinarnych sił w przygotowaniu tarty z truskawkami. Największe moje obawy dotyczyła ciasta, gdyż zdecydowałam się na połączenie mąki kokosowej z kasztanową. Ciasto na szczęście nie wyszło za twarde. Ponadto mąka kasztanowa nadała mu lekko orzechowego smaku, który mnie zachwycił.

W tym przepisie pozwoliłam sobie na małe szaleństwo, ser mascarpone. Oczywiście, zamiast niego można użyć mleczka kokosowego.

Składniki:

Spód:

  • 150 g oleju kokosowego nierafinowanego (może być masło),
  • ½ szklanki namoczonych daktyli,
  • ¾ szklanki mąki kokosowej,
  • ½ szklanki mąki kasztanowej,
  • 2 jaja wiejskie.

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie),
  • truskawki.

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta włożyć do misy malaksera i wymieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Naczynie na tartę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem lub olejem kokosowym. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok. 20 min. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciasto z lodówki włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 minut lub do czasu aż się zarumieni. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki na krem połączyć i dokładnie wymieszać.

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kawałkami truskawek wyłożyć środek tarty, zaczynając od brzegu.

SMACZNEGO :D