Przyszedł czas na kolejne łakocie, tym razem zaproponuję Wam ciasto kruche z owocami – uwielbiam! W tym przepisie pozwoliłam sobie na małe szaleństwo – budyniową piankę. Ciasto wyszło bardzo smaczne.

Zapraszam do przepisu :)

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1 łyżka ksylitolu.

Kruszonka:

  • 2 żółtka jaj,
  • 1/2 masła,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 50 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Budyniowa pianka:

  • 1 budyń bezglutenowy waniliowy,
  • 2 białka,
  • szczypta soli himalajskiej.

Nadzienie:

  • mieszanka owocowa (u mnie kompotowa),
  • 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie wymieszać, ugniatać ciasto aż do wyrobienia. Ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.  Skłądniki na kruszonę połączyć i zblendować na gładką masę. Odstawić na min. 2 godziny do lodówki.. Mieszankę kompotową rozmrozić, ewentualnie dosłodzić ksylitolem. Ciasto (na spód) wyjąć z lodówki, rozprowadzić po formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (u mnie piekarnik gazowy). Po tym czasie wyjąć ciasto.

Białka na piankę ubić ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać delikatnie budyń.

Na spód wyłożyć masę owocową, na to dodać piankę budyniową. Wierzch oprószyć kruszonką (trąc na dużych oczkach ciasto na kruszonkę lub rwąc kawałki i układać na wierzchu). Całość piec w piekarniku ok. 40-50 min. w temp. 180 stopni C. Po ostudzeniu zjeść ze smakiem :)