Na Święto Trzech Króli przyszedł czas na króla wśród ciast – dyniowe brownie. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, ponadto bezglutenowe, bez jaj, bez nabiału jest odpowiednie dla alergików.
To ciasto zdobyło już serce niejednej osoby – może zdobędzie i Twoje?

Składniki:
• 1 szklanka puree z dyni,
• 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
• 2 łyżki mąki kokosowej/gryczanej,
• 1/4 szklanki oleju kokosowego,
• 50 ml mleka roślinnego,
• 8 daktyli,
• 2 łyżki kakao,
• 1 wanilia,
• 1 łyżka miodu (może być ksylitol),
• 1 łyżeczka cynamonu,
• 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 90%).

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować, wystudzić. Dynię umyć, pokroić na kawałki, ugotować na parze na puree, wystudzić. Daktyle zalać ciepłą wodą na min. 15 min. Wszystkie składniki (poza czekoladą) połączyć i zblendować na gładką masę. Czekoladę pokroić na drobną kostkę, dodać do masy. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 oC przez 60 min. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Smacznego!