Mięciutkie, delikatne i puszyste – placki z borówkami. Do ich przygotowania wystarczy tylko 15 minut :)

Składniki na 14-16 sztuk:

  • 1 jajko,
  • 200 ml kefiru,
  • 2 łyżki miodu/ ksylitolu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie 1 szklanka gryczanej i 1 szklanka kasztanowej),
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki borówek/ jagód/ malin / truskawek.

Przygotowanie:

Kefir wymieszać z jajkiem, miodem/ ksylitolem, olejem, solą i sokiem z cytryny. Mąkę bezglutenową przesiać wraz z sodą do masy z kefirem. Dodać kilka borówek i całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (u mnie olej kokosowy) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawać z dowolnymi owocami.

Smacznego :)