Bezglutenowe, bez nabiału, ale za to z jagodami – coś pysznego! Sezonowe owoce: maliny, borówki, jagody kuszą swoimi barwami i zapachem. Mijając ostatnio stoisko z tymi przysmakami, nie mogłam przejść obojętnie. Zakupiłam jagody z myślą o czekoladowo – owocowym cieście. W domu zabrałam się do roboty.

Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki kasztanowej,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej,
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 szklanka jagód,
  • 1 łyżka drobno pokrojonej gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • olej do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sitko razem z kakao i sodą oczyszczoną. Dodać ksylitol i wymieszać. Przy pomocy miksera połączyć wszystkie mokre składniki poza mlekiem kokosowym. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodawać składniki suche. Na końcu, wciąż mieszając, powoli dodać mleko kokosowe i część jagód.

Formę (24  cm x 14 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, skropić olejem kokosowymi. Masę przełożyć do formy i wrzucić resztę jagód.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 25-30 minut. Ciasto nakłuć wykałaczką. Jeśli jest sucha wypiek jest gotowy.